Alban Nwapa is geboren in Nigeria. Hij groeide op al luisterend naar Fela Kuti en James Brown. Op 23 jarige leeftijd begon hij aan zijn tandartsstudie. Om die studie te bekostigen begon hij met het maken van zijn eigen muziek. In deze periode werkte Alban als een DJ in de bekende Stockholmse club ‘Alphabet Street’. Al snel werd zijn naam alom bekend mede doordat hij vaak zong bij de platen die hij draaide als DJ. Maar eerst maakte Alban zijn studie af en opende zelfs zijn eigen tandarts praktijk.

In 1990 ontmoette hij Denniz PoP van het SweMix label. Alban legde zijn tandartsboor opzij en begon aan zijn droom te werken. Samen met Denniz en Rap-Queen Leila K. werd zijn eerste nummer Hello Afrika (zijn verklaring van de liefde voor zijn Afrikaanse afkomst), het brak alle records. Alban Nwapa werd Dr. Alban – een superster. Zijn debuut album Hello Africa verkocht ongeveer 1 miljoen exemplaren wereldwijd!

Een jaar later werd zijn succes voortgezet door zijn tweede album One Love. 1.6 miljoen singles van het nummer It’s My Life werden er verkocht. Het werd #2 in Engeland, #1 in Duitsland en deed het ook verder in Europa goed. De opvolger One Love werd #5 in Israel. Het album verkocht gelijk meer dan 1.7 miljoen exemplaren. Toen kwamen de albums Look Who’s Talking en Born In Africa. Al met al kan Dr ALban terug kijken op een wereldwijde verkoop van meer dan 5 miljoen albums en meer dan 6 miljoen singles, die hem 7 keer de Zilveren-, 30 keer de Gouden en 30 keer de Platinastatus bezorgde. Deze indrukwekkende aantallen laten er geen twijfel over bestaan dat de Dance-tandarts behoort tot de groep van Internationale Mega-Sterren. Zijn hit No Coke werd zelfs gebruikt voor een anti-drugs campagne in Zweden.

Na het opnieuw uitbrengen van No Coke, bleef Dr Alban zijn Euro-dance stijl trouw met de hit Look Who’s Talking Now. #6 op MTV Europe en op #54 in Engeland. Let The Beat Go On was #12 op MTV.
Hij begon zijn eigen platenmaatschappij met de naam ‘Dr. Records’, onder welke naam hij Born in Africa, de eertse CD in het geheel opgenomen in zijn Dr. Records studios, uitbracht. Hij werd de producer van veel succesvolle artiesten zoals o.a. La Cream.

Op het album, I Believe , was hij in de gelegenheid om samen te werken met enkele van zijn helden, zoals Sly & Robbie, Freddie Mc Gregor, Beenie Man, Charlie King e.v.a. Er werden een aantal speciale mixen geproduceerd door SASH! & DJ Quicksilver. Het album, vol met veel interessante nummers zoals o.a. Long Time Ago werd ook uitgebracht als single. Recentelijk was zijn stem te herkennen in SASH’s single Colour The World.

Na een jaar van stilte kwam hij terug met een nieuw nummer met als titel Because Of You, gevolgt door What Do I Do en een nieuw album maar helaas totaal niet in Euro-dance stijl. Alban was zeer tevreden met zijn nieuwe album Prescription. Veel muzikanten hebben er voor gezorgd dat dit album zo speciaal klonk. Er staan ook nummers op van Tony Rebell en Anthony B.

2002: DJ Alligator bracht een nummer uit met de stem van Dr. Alban I Like To Move It, een remake van de Reel 2 Reel hit.

2003: Dr Alban bracht nieuw materiaal uit, genaamd Work Work.

In 2007 Dr. Alban bracht een nieuw album uit. Back To Basics werd alleen via internet verkocht en via de officiele website, met uitzondering van Rusland waar CD’s en cassettes werden gemaakt.