Iedereen die van het genre Italo-Dance houdt kent zijn naam. Ice MC’s echte naam is Ian Campbell.

Hij komt uit Nottingham in de East Midlands van Engeland waar hij werd geboren op 22 Maart 1965, Ian groeide op in het gebied van Nottingham dat men Hyson Green noemt (klinkt als “Ice n” Green”).

Zijn ouders waren daar naartoe verhuisd vanuit Jamaica in de jaren 50 zoals vele andere Jamaicanen. Ze leefden samen en deden veel om hun cultuur en identiteit in stand te houden. Ze praatte in hun eigen dialect “Jamaican Patua” wat voor de andere Engelstalige niet makkelijk te verstaan was, hoewel 30 jaar reggae daar wel bij hielp.

Er is geen beter dialect voor Raps and Rhymes en dus was het precies dat wat hij ook gebruikte voor zijn hits Easy, It”s a Rainy Day, Think About the Way en Take Away The Colour. Jammer genoeg kreeg hij nooit credits voor deze lyrics. Op school kreeg hij door zijn initialen IC al gauw de bijnaam ICE.

Nadat hij school verliet hing hij wat rond in Nottingham tot hij in 1983 zich aansloot bij een groep van breakdancers waarmee hij door Europa ging toeren. Tijdens een van die toers belandde hij in Florence en besloot hij op onderzoek uit te gaan. Daar is hij nog steeds mee bezig.

Hij heeft een tijdje breakdance les gegeven en is daarbij nog DJ geweest. In zijn vrije tijd was hij al gauw aan het rappen en improviseren in locale bars en clubs. Ook maakte hij twee promo records; een voor een club in Rimini en een voor een label in Florence.

In 1989 ontmoette hij Robyx (Roberto Zanetti) de schrijver, producer en zanger van/voor de klassieke Italo-Disco groep Savage. In 1989 bracht hij zijn eerste hit Easy uit. Deze eerste single was een direct succes en werd een Top 5 notering door heel Europa, #3 in Duitsland en werd ook erg groot in Zuid Amerika.

De LP Cinema volgde snel en was ook een groot succes. De artiest toerde door Europa, Rusland (zelfs Siberië), Zuid Amerika en Noord Afrika. Toen kwam My World en later Ice N” Green wat de meest verkopende CD werd met drie grote hits. Toen hij z’n mega hits uitbracht zoals Take Away The Colour, Think About The Way, It’s A Rainy Day, had hij de Bob Marley Jamaican look die hij ook vandaag de dag nog heeft. In alle nummers die geproduceerd zijn tussen 1989 en 1995 werd de vrouwelijke lead zang verzorgt door Alexia. Nummers uit die periode zijn zeer rythmisch en typisch Hi-Energy met een Reggae invloed.

Je bent vast niet verrast dat zijn nummers die Caribische touch hebben, omdat ik al zei dat hij Jamaicaans is.. . Ik kon geen van de texten herkennen of vertalen. Waarom? De reden is best simpel, de meeste texten die door Ice MC zijn geschreven, zijn geschreven in het “Jamaican Patua” wat een soortgelijk dialect is als het Pidgin.

De laatste jaren waren in dat opzicht niet zo productief voor IceMC. In 1995 kwam ICE MC in een dispuut met zijn Manager, Label, Producer, Agent, Publisher en mede-schrijver. Het klinkt erger dan het is want het is een en dezelfde persoon, Roberto Zanetti. ICE name een ander Management en later een nieuw Label (Polydor Germany). De kwest8ie met Zanetti is er nog steeds en ICE MC klaagt Zanetti aan. Na een periode van stilte kwam in 1996 de single: Give Me The Light, wat direct een hit werd op de Euro-dancefloor in de zomer van ‘96. Dit nummer was een productie tussen Ice MC en MegaDance groep Masterboy uit Duitsland. In Augustus van 1996 bracht IceMC het album: Dreadatour met nieuwe tracks geschreven door nieuwe textschrijvers.

Dit album heeft veel verschillende reviews gehad, van “uit de kunst” tot “middelmatig” of zelfs slecht. Anyway, in dit album presenteerd Ice MC zijn nieuwe imago, zijn texten hebben een politieke lading en IceMC toont zijn gevoelens over bepaalde zaken. U zult veel hete dansbare tracks vinden op deze plaat. Ook valt hier de nieuwe zangeres te horen, Valentina Ducros (geboren op 19 juni 1974). Zij is Italiaans van origine, en komt uit Rome. Valentina is temperamentvol en heeft een sterke, mooie stem. Hopelijk is ICE MC nu geen vreemde meer, en kan deze pagina vaak ge-update worden. IceMC is momenteel bezig met een tour door Europa. Hij startte deze tour twee maanden geleden in Frankrijk in een club genaamd “Le Windsor” in de stad Arcachon. Het is een bekende plek in Europa omdatb de grootste “desert” (eigenlijk duinen) van Europa daar te vinden zijn. Deze plek is ook befaamd om haar vele wijnen (en ach, Franse wijn is Franse wijn, en het gelauwerde Bordeaux wijngebied is er om de hoek). “Le Windsor” is de beste club in het gebied. Ice Mc & Co. genoten werkelijk van het licht en het geluid in deze club. Alles was er goed geregeld. Ice MC is de ziel van de groep. Zijn optredens zijn erg dynamisch. Rapping, Hip-hopping, Raggamuffining en Jamaicaanse Rythmes die Ice MC goed omschrijven. Hij houdt van kitten, bier en SOUL. Hij sloot dit optreden af met een nieuwe single: “Music For Money”.

Ice en Robyx begonnen in 2004 met het opnemen van een nieuw album. Dit album Cold Skool kwam uit op 19 April, 2004 op Time Records.